Garai Zsófia

Afrika másodszor?
2018-ban sokan követtek minket Marcsával és Rozalindával, ahogy Európán, Marokkón, a homok-nihil Mauritán sivatagon át szó szerint be-szájkaratéztük magunkat Szenegálba, amiből utólag visszagondolva lehetett volna több, és az utolsó napokban rakoncátlankodó Rozival egy nappal korábban, kíséret és társ autó nélkül begurultunk Banjulba.
Viszont akkor miért is kell még egyszer? Hát pont ezért. A még több Szenegálért, és új útvonalért, az igazi Afrikáért – és Sierra Leone rejtett világáért.
Már 18 évesen hívott a nagyvilág, érettségi után első szingli utam Izraelbe vitt, azután pedig már csak szívni akartam magamba a világot. Az egyetemi éveket Budapesten kezdtem, ahol a szinte anyanyelvi angoltudásomnak köszönhetően tolmácsként tudtam dolgozni az akkori talán legnagyobb magánkézben lévő rally-csapatnál. Itt párosult az utazás a benzingőz-szerelemmel, és az autókkal. Végig versenyeztük szinte egész Európát, saját építésű autókkal, ahol ragadt rám annyi váltó olaj és abroncs-nyom, hogy nem félek nekivágni a Bamako kihívásnak újra. Ezek alatt az évek alatt ismertem meg és kötöttem - ma már legalább 20 évet számláló - barátságot Marcsával.
A Pécsi Tudomány Egyetem Jogi Karán szereztem diplomát, majd Nemzetközi Igazgatási szakon jártam mesterképzésre, ahol a nemzetközi NGO-ok világa ragadott magával. Talán ez bátorított arra, hogy 2012-ben, majd még egyszer 2014-ben 3 hónapra csatlakozzam a Csorna Szobája Alapítványhoz, és az India-Pakisztán-Kína által határolt, vitatott politikai területen, a Himalája 5000 méter magas fennsíkjain segítsem önkéntesként az alapítvány munkáját. Építettünk iskolát, renováltunk több ezer éves műemléket, tanítottam angolt, és megismertem egy másik világot. 2008 óta az édesapám által alapított cégünket erősítem, melyet két év Ausztriai felső vezetői munka szakított meg, de 2016-ban visszajöttem és már saját vállalkozásként viszem tovább a győri üzemünket. Családom minden férfi tagja gépészmérnök, cégünk műszaki és ipari kefék gyártásával foglalkozik egyedül álló módon Magyarországon. 38 évesen továbbra sem csitul bennem a világ ismeretlen tájainak hívó szava, a kaland és a kihívás elengedhetetlen része az életemnek.
Tapasztalatommal, talpraesettségemmel, navigációs gyakorlatommal bízom benne, hogy egy megállíthatatlan és nagyon színes kaland részese leszek 2020-ban is, amit igyekszünk nap mint nap tovább bizonyítani.

 

© 2017 Orbán Marianna EV